tirsdag 18. mars 2014

Små forandringer skaper store forskjeller!

I dette blogginnlegget skal jeg ta opp et veldig viktig og kjent tema, nettopp hva familier kan gjøre for å redde miljøet vårt. Det må ikke til veldig store forandringer, små forandringer gjør store forskjeller. En hver burde starte med seg selv og gjøre små forandringer, slik at vi ser store forskjeller. Det er små ting i hverdagen vår som vi gjør som er med på å påvirke miljøet vårt, alt vi gjør påvirker miljøet vårt positivt eller negativt, så det er viktig å tenke seg om før man gjør noe. Jeg skal gi dere noen tips og forslag om hvilke miljøtiltak vi kan gjøre for å "redde" miljøet vårt, og ikke gjøre det verre.

Vi mennesker slipper ut for mye karbondioksidgass, vanndamp, metan og lystglass. Dette er farlig, farlig for oss og farlig for vår verden. Når vi slipper ut så mye av disse drivhusgassene så øker gjennomsnittstemperaturen, med andre ord; global oppvarming. Dette må vi gjøre noe med, derfor skal jeg gi fortelle litt om hva vi kan gjøre for å være litt mer miljøvennlig enn det vi allerede er.

Kildesorter!
Det er viktig å kildesortere, dette påvirker miljøet veldig positivt. Kildesorter slik: matavfall, papiravfall, farlig avfall, plastemballasje, glassemballasje, metallemballasje og klær/sko. Ta helst med glass- og plastavfall til gjenvinningsstasjoner. Kildesortering reduserer avfallet og gir mindre utslipp i naturen, i tillegg til dette kan det meste gjenvinnes. Kildesortering hjelper med å redusere utslipp av klimagasser, tungmetaller og andre miljøgifter.

Slukk lyset!
Hvis du slår av fem lyspærer når du ikke er hjemme, så sparer du 500 kroner i året og i tillegg til dette hjelper dette miljøet. Du kan også bytte ut vanlige lyspærer med sparepærer. Ved å skifte ut en vanlig 60 Watts lyspære med 11 Watts sparepære, kan du spare 100 kWh i året. Hvis flere gjør dette så kan dette gjøre en stor forandring.

Slå av standby TV og PC
Å la en TV stå i standybymodus er egentlig ganske vanlig. Vi tenker oss ikke godt nok igjennom hva det egentlig gjør med miljøet, fordi vi er så vant til å bare la den stå i standbymodus. 45% av energiforbruket til en TV går med å la den stå i standbymodus. Hvis europeerne hadde skrudd av TV'en helt så hadde vi spart nok strøm til å forsyne et helt land med strøm. Hvis alle lar være å la PC'en stå i standbymodus, men heller skrur degn helt av etter bruk så sparer vi like mye energi som slukking av 1 milliard lyspærer.

Senk temperaturene!
I Norge er vi veldig vandt til å ha på varmeovn på full styrke om vinteren, fordi vi synes det er kaldt. Selvfølgelig er det forståelig at vi trenger å ha på varmeovn, men noe vi kan gjøre for å være med miljøvennlige er å senke temperaturen med EN grad. Dette vil en familie spare 5-10% av strømregningen.

Bruk flasken om igjen!
I dag drikker hver europeer 106,5 liter flaskevann i året. Dette er en økning fra 78 liter flaskevann i 1997. 213 flasker for hver europeer blir til flere hundre millioner flasker hvert år. Det er viktig at vi tar gjenbruk av disse flaskene enten ved panting eller ved å for eksempel fylle flasken med vann fra springen. 1 kilo gjenbrukt plast sparer 1,5 kg CO2-utslipp. Vi sparer ganske mye om vi gjenbruker flaskene.

Spis min mindre kjøtt, og mer grønnsaker!
Hvis alle familier/husstander i Norge hadde spist to pakker kjøttdeig mindre i måneden, så ville det spart miljøet for 312 000 tonn CO2, dette er veldig høyt tall! Det er mye mer miljøvennlig å spise grønnsaker enn kjøtt, og det er faktisk også sunnere.

Spis opp!
Hver husholdning kaster minst 0,75 kilo mat hver eneste dag. Matavfall utgjør ca en tredel av de totale avfallsmengdene, og dette blir nesten som å "forsøple". Det er viktig at vi spiser opp maten, slik at slike småting ikke påvirker vårt miljø.

Velg økologisk!
Det er ikke brukt kunstgjødsel og sprøytemidler i produseringen av økologisk mat. Dette gjør at maten er sunn, og ikke særlig dårlig for miljøet vårt. Økologiske varer er merket med en grønn Ø på gul bakgrunn. Igjen; spis opp maten.

Skru elektriske apparater helt av!
Det er viktig at vi skrur av elektriske apparater helt av når vi ikke bruker det, og vi kan godt dra ut kontakten også, om det er nødvendig. Det forsvinner 1,2 millioner TWh timer til standbystrøm i Norge hvert år.

Prøv å ta minst mulig fly!
Føttene og sykkelen er det beste alternativet, deretter kommer toget og trikken. Flyet kommer på sisteplass. Hvis en familie på fire reiser fram og tilbake med fly til Spania en gang i året, så er det like mye CO2-utslipp som å kjøre bil på et helt år. Reiser de til Thailand så vil CO2-utslippene være like mye som 2 års bilkjøring.

Hver enkel kan gjøre små forandringer som til sammen blir til store forskjeller. Selvfølgelig så er ikke det lett å være veldig miljøvennlig i den verden vi lever i idag, men man kan i det minste gjør små ting, for tro det eller ei, det hjelper ganske mye. Gjør en forskjell, redd verden!

Kilder:
http://www.ung.no/oss/miljo/53995.html
http://www.ung.no/miljo/2287_12_tips_for_%C3%A5_ta_vare_p%C3%A5_milj%C3%B8et_rundt_deg.html
http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/11/11/517866.html
http://pusxxx.weblogg.no/140207085506_hvordan_redde_verden.html
http://www.ung.no/miljo/1642_Global_oppvarming.html



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar