mandag 27. januar 2014

Bør flere gasskraftverk bygges?

I dette blogginnlegget skal jeg skrive om hva gasskraftverk er for de som ikke vet noe om det. Jeg skal også skrive om hvorfor det er så mye debatt om å bygge gasskraftverk, fordeler og ulemper ved gasskraftverk og til slutt; min mening om dette.

Gasskraftverk er kraftverk hvor det produseres elektrisk energi, dette skjer ved hjelp av gasskraft. En gassblanding antennes i en gassturbin som igjen fører til strøm. En gassturbin består av tre deler; kompressor, forbrenningskammer og turbin. Drivstoffet, altså gassen tilføres i forbrenningskammeret og blandes med luft fra kompressoren.

I Norge er det mye debatt om å bygge gasskraftverk, selv om Norge er en av de største gassprodusentene, ikke bare i Europa, men også i verden. I 2012 var Norge den tredje største gasseksportøren og den sjette største gassprodusenten i verden. Dette forteller oss at Norge er kjent for gasseksport og gassprodusering, men ennå er det debatt om å bygge gasskraftverk.

Ulempene ved bygging av gasskraftverk er blant annet CO2 utslippene som kommer fra gasskraftverk. Norge er et veldig lite land, men likevel kommer 0,2 % av klimagassene i verden fra Norge. Vi kan ikke fortsette å øke utslippene fra klimagasser når vi vet at mange millioner av mennesker sitt liv er avhengig av hvor mye utslippene er i hele verden. En annen ulempe er at gasskraftverk forurenser veldig mye, like mye som mange tusener biler. En annen ulempe er at gass er et fossilt brennstoff som inneholder solenergi fra mange millioner år tilbake, og dette betyr at det ikke kan lages ny gass før mange millioner av år. Gass er ikke et fornybar energikilde, altså energi som baserer seg på ressurser som ikke kan fornyes og som en dag vil ta slutt.

Hvis vi ser bort fra ulempene gasskraftverk fører Norge og oss mennesker, så er det også en del fordeler. En av fordelene er at på gasskraftverk så kan mennesker arbeide, altså gasskraftverk fører til flere arbeidsplasser, og det gjør at det er lønnsomt for næringslivet til hver enkelt, som vil gjøre Norge til et land med enda bedre økonomi. En annen fordel er at gasskraftverk regnes som det mest miljøvennlige av alle varmekraftverkene, som blant annet kullkraftverk. I tillegg kan gasskraftverk bygges der de trengs mest, kan lages nærmest så store man vil og gass kan fraktes og lagres, noe som er et stort pluss. Gasskraftverk vil også gjøre at Norge tjener enda mer.

Jeg mener at det bør bygges flere gasskraftverk i Norge, nettopp fordi dette er mye mer miljøvennlig enn for eksempel kullkraftverk. Jeg synes vi skal velge det som er mest miljøvennlig, som akkurat nå er gasskraftverk. Gasskraftverk slipper ut minst CO2 av alle kraftverkene, og det er jo det vi vil; slippe ut minst mulig CO2. Det er en del ulemper også, men vi må tenke på at dette er det mest miljøvennlige, og det vil hjelpe oss. I tillegg til dette, når Norge vil bli tom for olje og gass, så vil dette hjelpe oss, da vil gasskraftverk være noe vi kan tjene penger av. Jeg synes som sagt at det mye positivt ved gasskraftverk, og at det burde bli bygget flere.

Kilder:
http://www.bi.no/forskning/News/Nyhetsarkiv-2006/Fire-punkter-om-gasskraftverk/
http://energilink.tu.no/leksikon/gasskraftverk-saken.aspx
http://www.daria.no/skole/?tekst=1111
http://nu.no/fossil-energi/gasskamp-vaare-argumenter-mot-gasskraft-article1755-202.html
http://www.miljolare.no/tema/energi/sporsmal/?q_id=9057

5 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Det er riktig at Gasskraftverk er mer miljøvennlig enn kullkraftverk, men i framtiden vil Gass ta slutt fordi den varer bare i ca. 130 år. Hva skjer med Gasskraftverket som vi har bygget for flere millioner? Synes du ikke at vi burde finne på en ny måte å produsere elektrisk strøm på?

    SvarSlett
  3. Jeg synes dette var et veldig bra innlegg, Saif! Du er flink til å reflektere, og har gode argumenter, noe som viser at du har mye kunnskap innenfor temaet. Forklaringen din om det som skjer i et gasskraftverk likte jeg veldig godt.
    Jeg er helt enig med deg i at vi burde bygge flere gasskraftverk, det er jo tross alt, som du sa, den mest miljøvennlige formen for varmekraftverk.

    SvarSlett
  4. Du har skrevet et fint innlegg om naturgass. Gjennom innlegget kan jeg se at du har brukt og tolket ulike kilder og argumenterer på en flott måde. Naturgass har ulemper, spesielt nr vi snakker om miljøet. Hva kan vi erstatte naturgass med?

    SvarSlett
  5. Takk for tilbakemeldingene. Rachid; vi kan erstatte naturgass med blant annet fornybar energi.

    SvarSlett